Formació

Aula de Músiques de la Terra, AULA TERRA, és el projecte formatiu del CIJTE – Casa de la Jota que reuneix en tres tipus d’activitats:

– Aula Terra – Cursos estables (Plà lliure i Pla AMTP Aula de Música Tradicional i Popular)
– Aula Terra – Jota Campus. Escola d’estiu
– Aula Terra – Cursos i tallers arreu del territori (itinerants i diferent durada a diferents llocs del territori (Aula Territori)

Aquestes activitats conformen un programa complet, innovador i integrador, promogut des de la societat civil i protagonitza el panorama pedagògic en l’àmbit de les músiques d’arrel a les Terres de l’Ebre.

A l’Aula de Músiques de la Terra, AULA TERRA, es reuneix l’experiència, l’ofici i equips de treball, persones, col.lectius, tendències i maneres de viure la música tradicional i popular del sud de Catalunya i les comarques valencianes de l’Alt Maestrat, Baix Maestrat i els Ports, així com la comarca aragonesa del Matarranya. Aquesta gran regió cultural té en la jota, els fandangos, les albades i els cants de treball un vincle d’unió. Un dels objectius de la Casa de la Jota és donar a conèixer aquests gèneres com a música catalana.

AULA TERRA. CURSOS ESTABLES DE MÚSICA TRADICIONAL I POPULAR

Cursos estables de música tradicional i popular. Es desenvolupen a Tortosa, a la Casa de la Música i té una durada de 9 mesos, d’octubre a juny.

Hi ha assignatures pràctiques (cant / guitarra i instruments de pua / dolçaina / tarota / gralla / percussió / acordió diatònic / sac de gemecs / violí i viola de roda) i assignatures teòriques com a matèries de context (llenguatge musical / arranjaments / folklore / dansa / etnomusicologia)

PLA FORMATIU I PLA LLIURE: 2 opcions d’estudiar i aprendre

El curs estable de Música Tradicional i Popular té una durada de 9 mesos (octubre a juny) i contempla dues línies d’ensenyament: Pla Formatiu de l’AMTP (Aula de Música Tradicional i Popular) i Pla Lliure.

El Pla Formatiu implica cursar un seguit d’assignatures per a obtenir els diplomes d’Instrumentista i Mestre Instrumentista de l’AMTP.

El Pla Lliure implica senzillament voluntat d’aprendre.

– CLASSES D’INSTRUMENT (26 sessions de 45’). Pla Formatiu i Pla Lliure.

– CLASSES COL.LECTIVES (26 sessions de 90’). Cursos introductoris. Pla LLiure.

– ASSIGNATURES TEÒRIQUES I DE CONTEXT (26 sessions de 90’). Pla Formatiu.

– GRUPS ESTABLES (26 sessions de 90’).  Pla Formatiu i Pla Lliure.

L’alumnat, integrat dins l’Escola Municipal de Música de Tortosa, pot optar a l’obtenció dels diplomes de l’Aula de Música Tradicional mitjançant convalidacions d’assignatures teòriques i de context.

L’Aula de Músiques de la Terra – Aula Terra, és l’únic centre que actualment imparteix aquest pla al sud de Catalunya.

ESPAI

Escola Municipal de Música de Tortosa. Casa de la Música. Carrer d’Enric d’Ossó 16, Tortosa

MÉS INFORMACIÓ

Email: aulaterra@lajota.cat

Telèfon: 609204120

Casa de la musica

Aula Terra

L’Aula de Músiques de la Terra programa, habitualment un cap de setmana de maig, una activitat extraordinària. Està dirigida a l’alumnat d’acordió, cant i guitarra del curs de Música Tradicional i Popular, però també està oberta a persones de fora de l’Aula interessades en el tema.

LA VEU, LES CORDES I L’ACORDIÓ

Durada: Cap de setmana intensiu al Delta de l’Ebre, 12 hores lectives.   

Lloc: Mas Illa de Riu, Sant Jaume d’Enveja

Preus: Alumnes 15€ / No-alumnes: 30€

Professorat: Arturo Gaya, Jordi Fusté i Cati Plana

Organitza: Aula de Músiques de la Terra

Subscriu-te i informa’t de les properes dates!

FORMULARI INSCRIPCIÓ JOTACAMPUS

El Jotacampus és l’Escola d’Estiu de l’Aula de Músiques de la Terra i s’integra dins la Xarxa de Campus de Cultura Popular del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Se celebra cada estiu, des de l’any 2012 fins ara al Poble Nou del Delta, normalment durant la darrera setmana del juliol.

Encara que el programa pot canviar en quant a mestres i horaris, l’activitat té tres objectius principals: Aprendre, Xalar i Conèixer el territori. Tots tres es desenvolupen a través de tres grans àmbits: cantar, tocar i ballar, i es complementen amb altres matèries dirigides a un alumnat que decideix escollir el Delta de l’Ebre com una estada cultural en ple estiu, combinant la formació de qualitat amb el descobriment de l’entorn, aprofitant la multiplicitat d’espais d’oci.

PROJECTE FORMATIU GENERAL

Els cursos programats es corresponen amb els tres grans àmbits de treball: la veu, la dansa i els instruments musicals i tenen una durada de 30 hores.

Cada àmbit te els seus cursos monogràfics i els tallers corresponents, concebuts com a complements o amb una temàtica pròpia.

CURSOS

LA JOTA CANTADA

El vers cantat és l’element més singular de la música popular a Catalunya, València i les Illes. La jota és la modalitat pròpia de les terres catalanes de l’Ebre: hi ha jotes de ronda, de plegar olives, espaïdes, de segar, de batre… Què és la jota, d’on ve, com es canta i quins són els secrets del tradicional ofici de versar, constitueixen el contingut del curs.

LA JOTA BALLADA

La jota a Catalunya està estretament relacionada amb la festa. Ha esdevingut un símbol de projecció i identitat territorial. El joc entre força i delicadesa, el moviment i la pausa , la provocació i la insinuació, el balancejar i el puntejar, amb una bona dosi de sensualitat i xalera.

ELS INSTRUMENTS I L’ACOMPANYAMENT DE LA JOTA

Cantada o ballada, la jota es manifesta a través de diferents intruments i formacions musicals que acompanyen el cant o marquen el ritme de la dansa: la dolçaina i el tabal, la rondalla de corda, la rondalla de vent i corda, la banda de música o els més moderns grups folk.

TALLERS (exemples)

CANT IMPROVISAT

La jota és la modalitat de cant improvisat del sud de Catalunya. Saber versar amb agilitat és una tècnica arrelada a la tradició oral i als temps en que la gent xalava i treballava cantant. Versar cantant és un dels tresors més preuats de la nostra música popular.

BALL A LA PLAÇA

La jota assoleix el seu veritable sentit social quan esdevé un ball popular. Quan dona aquest gran pas que la transporta dels escenaris als carrers i a les places i li atorga aquest títol no oficial però sí universal de Dansa dels Països Catalans.

JOCS DE TRADICIÓ A L’AIRE LLIURE

Quan la música tenia la seua funció social en el treball i en el temps d’oci, la gent jugava a l’aire lliure i de manera col.lectiva. Alguns d’aquells jocs són exponents d’una altra maneta de xalar, més arrelada a l’entorn i al paisatge.

CUINA TRADICIONAL: LES PASTES DE LA JOTA: PARACOTES, PASTISSETS

Les paracotes són unes pastes a les que tradicionalment s’atribueix valor energètic per ballar la jota (la ‘cota’ tal com encara solem dir-li al Delta de l’Ebre). Diuen que els pastissets provenen de la cultura àrab i per això tenen la forma de la mitja lluna…

PROFESSORAT

El professorat és altament qualificat i reconegut coneixedor de la matèria a impartir, amb una demostrada valia professional.

Entre aquest, fins ara hem pogut comptar amb Arturo Gaya, Jordi Fusté, Sergi Molina, Pau Puig, Carme Balagué, Lidia de Mena, Esther Baiges, Mariona del Carmen, Francesc Tomàs “Panxito”, Josep Bertomeu “Polet”, Marisin Meca, entre altres molts professors i col·laboradors puntuals que estimen la Jota i la música tradicional catalana.

VETLLADES I ACTIVITATS EXTRAORDINÀRIES

A part dels cursos i tallers s’organitzen activitats extraordinàries que fan del Jotacampus una estada inoblidable, tant per l’alumnat que es queda tota la setmana com pels que participen puntualment en algun curs o taller o son convidats o simpatitzants, per exemple:

Ball de benvinguda, actuacions de grups de música tradicional, sopar jotero, sortides en bicicleta o a peu, visites culturals, concurs de fotografia, nit d’històries del Delta. etc.

EL JOTACAMPUS DE LA GENT MENUDA

Es tracta del primer campus de cultura popular de tot el país dedicat integrament a la mainada. Una iniciativa dirigida als infants, de 3 a 12 anys, que vol apropar la cultura tradicional i el coneixement de l’entorn natural del Delta de l’Ebre a les generacions més joves.

El fet que aquest campus es desenvolupi al mateix temps i en el mateix entorn que el Jotacampus és un valor afegit a l’hora de l’aprenentatge i la trasmissió. Petits i grans compartiran moments per cantar, ballar, tocar i cuinar.