Jota Campus 2018

CARTELL-2018-2JOTACAMPUS 2018 – Dossier complet

INSCRIPCIÓ ON-LINE 

O podeu escollir

Formulari PDF per enviar

JOTACAMPUS 2018. DELTA DE L’EBRE

El Poble Nou del Delta. Del 24 al 28 de juliol

LA MÚSICA I LA CULTURA DE LA TERRA…  CONÈIXER EL DELTA

El Jotacampus és l’Escola d’Estiu de la Jota, la música d’arrel i la cultura popular a Catalunya. Uns dies per compartir l’oci i la cultura destinats a aprendre, xalar i conéixer la gent i el paisatge del Delta de l’Ebre. Està organitzat per l’Aula de Músiques de la Terra (Casa de la Jota) i integrat dins la Xarxa de Campus de Cultura Popular de Catalunya.

1.- OFERTA PEDAGÒGICA

Podeu trobar cursos als matins, tallers a les tardes i sessions monogràfiques el cap de setmana. Compartim la música amb propostes alternatives i activitats relacionades amb la festa i l’entorn geogràfic. Vos podeu inscriure a tota l’oferta pedagògica (30 hores) o fer-ho parcialment (matins, tardes o cap de setmana).

CALENDARI I HORARIS

  • Cursos: dimarts a divendres (10h a 14h)
  • Tallers: dimarts a divendres (17h a 19h)
  • Sessions monogràfiques: dissabte (10h a 14h)

CURSOS (C)
16 hores lectives: matins, dimarts a divendres, de 10h a 14h.

C1.- LA TÈCNICA DEL CANT TRADICIONAL

Coneixerem la tècnica del cant tradicional, la respiració natural profunda, el so, la sonorització de les vocals; treballarem amb repertoris occitans: cant polifònic i cant per ballar. Obert a tots els nivells.
Formador: Pascal Caumont.
Cantant i director de Vox Bigerri, professor de cant tradicional al Conservatori de Tarbes i a la Universitat de Tolosa de Llenguadoc.

C2.- DONE’M CORDA A LA FESTA

Afinem llaüts i bandúrries, acordem les nostres veus. Busquem el pols oportú. Compassem guitarra i guitarró, acollim violes i mandoles i trobem el nostre so des del fonament de les nostres arrels. Llencem els bordons i les cantarelles al vent! Obert a tots els nivells. Cal portar l’instrument o instruments.
Formador: Francesc Tomás Aymerich ‘Panxito’.
Sonador de violes i llaüts. Mestre de música i dinamitzador cultural nascut a Mèxic i resident a la Garrotxa.

C3.- ACORDIÓ DIATÒNIC. UN INSTRUMENT VERSÀTIL

Coneixerem millor l’instrument i treballarem les seues possibilitats a partir de repertoris que compartirem amb altres cursos i tallers. Tocarem per ballar i per acompanyar el cant. Obert a qualsevol nivell. Cal portar l’instrument (acordió diatònic, afinació SOL/ DO)  i ganes d’aprendre.
Formadora: Cati Plana.
Mestra d’acordió diatònic a l’Aula de Músiques de la Terra, Escola Folk del Pirineu, Centre Artesà Tradicionàrius i Esmuc. Integrant d’El pont d’Arcalís, Marsupialis, Tren Seeger, La Viu-viu i Els 3 peus del Gat.

C4.- BALL FOLK I DANSES TRADICIONALS D’ARREU

Aprendrem danses de Catalunya, dels Pirineus, Occitània, França i Israel. Passant per les masurques, xotis, borrèias, sauts, sardanes… de la tradició a l’actualitat. Cal portar roba i calçat còmode.
Formador: Joan Codina Vila.
Músic i ballarí. Professor a l’EMM Blai Net de Sant Boi de Llobregat, integrant dels grups Mirabèl, Semproniana, La Veu de Syrinx, Trio Sekrets, OFB. Col·laborador de la Comapanyia Xuriach.

TALLERS (T)
8 hores lectives: tardes, dimarts a divendres, de 17h a 19h.

T1.- POLIFONIES

Treballarem el cant a veus a través de les polifonies tradicionals, descobrint el so col.lectiu i l’energia espectral. Nivell: alumnat amb experiència en cant a veus.
Formador: Pascal Caumont.
Cantant i cap de Vox Bigerri, professor de cant tradicional al Conservatori de Tarbes i a la Universitat de Tolosa de Llenguadoc (Occitània).

T2.- DANSES I CONTRADANSES PER GLOSAR I XALAR

Aprendrem balls socials del segle XVII i danses tradicionals on el cant té un paper important, tant per interaccionar amb els instruments com per ser l’únic protagonista a manca d’aquests. Obert a tots els nivells. Cal portar roba i calçat còmode.
Formador: Pep Lizandra.
Mestre de danses tradicionals i músic. Integrant del grup de música La Sonsoni.

T3.- L’ORQUESTRINA DEL JOTACAMPUS

Tocarem junts per aprendre i compartir la nostra música. Guitarres, guitarrons i petits instruments de corda. El taller està obert a altres instruments tradicionals i a tots els nivells de música. Cal portar l’instrument o instruments.
Formador: Sergi Trenzano.
Músic, mestre de guitarres a l’Aula de Músiques de la Terra (AMTP) i integrant del grup ‘Tren Seeger’.

T4.- POSTISSES. TOC I REPIC

Les postisses (castanyetes o castanyoles) són un instrument mediterrani per acompanyar la música a la manera del poble. Aprendrem a tocar des dels ritmes més bàsics fins als de la jota, el bolero, el fandango i les seguidilles. Obert a tots els nivells. Cal portar l’instrument.
Formadora: Marién de Casimiro.
Balladora i músic (violí, rabec i postisses) del Grup de Balls Populars La Vall de Tavernes (La Valldigna) al País Valencià i músic ‘Diadona’ al Pirineu.

T5.- FER RIURE

Crearem un espai perquè pugues ser pallass@. Aprendrem a mirar amb ulls pallassos. Explorarem la comicitat de cadascú, buscant la teua forma de fer riure pròpia i genuïna. Obert a tots els nivells. Recomanem portar vestits, barrets, bosses de mà, i objectes per jugar i compartir.
Formadora: Pepa Plana.
Actriu i pallassa. Llicenciada a l’Institut del Teatre de Barcelona. Referent nacional i internacional en el gènere. Santjaumera d’adopció.

SESSIONS MONOGRÀFIQUES
4 hores lectives: dissabte de 10h a 14h.

SM1.- EL POLS I LA PÚA EN LA RONDALLA TRADICIONAL

Coneixement, pràctica i repertoris amb bandúrria, llaüt, arxillaüt… conjunt instrumental amb guitarres i altres instruments de corda.
Formadors: Juanjo Blanco i Sergi Trenzano.

SM2.- XALANT, TREBALLANT I PREGANT. LA CANÇÓ I EL CICLE DE L’ANY

Aproximació al treball de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries sobre el llibre ‘Del Folklore Tortosí’ de Joan Moreira.
Mestres: Arturo Gaya i Jordi Fusté.
Mestres de cant popular, folklore i guitarra a l’Aula de Músiques de la Terra (AMTP). Integrants de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.

2.- ACTIVITATS EXTRAORDINÀRIES

-24 de juliol. 19:30. SESSIÓ D’OBERTURA: presentació del Jotacampus.
-25 de juliol: 19:00. COMPARTIM LA MÚSICA. Terrasses d’El Poble Nou.
-25 de juliol: 22:15. SORTIDA AL CERTAMEN DE RONDALLA. La Ràpita.
­-26 de juliol. 19:00. COMPARTIM LA MÚSICA. Terrasses d’El Poble Nou.
-26 de juliol: 22:15. NIT DE L’ALUMNAT.
-27 de juliol. 19:00. BIATLÓ DE JOCS TRADICIONALS. Terrasses d’El Poble Nou.
-27 de juliol. 22:15. PEPA PLANA. Actuació especial per al Jotacampus.

3.- INSCRIPCIONS I NOMBRE PREVIST D’ALUMNAT

Cal haver complert els 18 anys o anar acompanyat de pares o tutors. Et pots inscriure a tota l’oferta pedagògica (28 hores) o fer-ho parcialment (matins, tardes o cap de setmana).

Inscripció Jotacampus: 150€. Inclou tota l’oferta pedagógica (30 hores lectives): curs (16h), taller (8h) i sessió de cloenda (4h).

Inscripció Curs: 100€. Matins: 16 hores lectives. L’alumnat elegirà un curs en el moment de formalitzar la seua inscripció, fent constar una segona opció.

Inscripció Taller: 50€. Tardes: 8 hores lectives. L’alumnat elegirà un taller en el moment de formalitzar la seua inscripció, fent constar una segona.

Inscripció Trobada monogràfica: 25€. Dissabte: 4 hores lectives.

-Seguirem un rigorós ordre de matriculació a l’hora d’assignar l’alumnat a cada curs, i taller. Hi ha establert un nombre màxim d’alumnes en algunes activitata.

-Descompte en la inscripció (10%): alumnat de l’Aula de Músiques de la Terra, persones a l’atur, jubilats i més d’un membre de la mateixa família.

Inscripcions i informació:

PER FORMULARI ON-LINE  http://lajota.cat/jota-campus-2018/

PER FORMULARI PDF (DESCARREGAR, EMPLENAR I ENVIAR A:  jotacampus@lajota.cat)

TELÈFON DE CONTACTE 609 204 120

 

4.- ALLOTJAMENTS I ÀPATS

 

-L’alumnat que ho necessite podrà allotjar-se a la Casa de Colònies Amadeu, amb aire condicionat i dret a piscina. Aquests preus no inclouen l’IVA (10%):
Pensió completa: 40€ diaris. / Mitja pensió: 34€ diaris.

-El Poble Nou del Delta disposa també d’una àmplia oferta hostalera i de cases de pagès, de la qual en donarem una informació en el moment de fer la matrícula.

5.- GENT MENUDA

Si veniu amb xiquets o xiquetes, a El Poble Nou del Delta se celebra aquests dies un campus d’estiu on poden ser acollits. Telf.: 609204120 / email: jotacampus@lajota.cat

 

Organitza:

CASA DE LA JOTA. Centre d’Interpretació de la Jota de les Terres de l’Ebre

TÚBAL SCCL. Produccions culturals.

Amb el Suport de:

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Xarxa de Campus de Cultura Popular.

Ajuntament d’Amposta. El Poble Nou del Delta.

36747094_10217367944529754_6796487232808026112_o 

Categoria: ,